In de laatste tien minuten van de vlucht van Amsterdam naar Bilbao schudt het vliegtuig. En niet een klein beetje. Door de regen en stevige Baskische wind is de turbulentie hevig. De een slaapt onverstoorbaar door, de ander grijpt naar de armleuningen en ziet het leven even aan zich voorbij flitsen.
Even later landt het vliegtuig op de luchthaven van Bilbao. Het avontuur kan beginnen: de allereerste buitenlandse trip van Rotterdamse Zaken, in samenwerking met EMboost van Wim Jansen en niemand minder dan Herman den Blijker. Met 35 partners twee dagen lang genieten van culinaire hoogstandjes in een regio waar eten bijna belangrijker is dan ademhalen.
Na een korte rit wandelen we het Radisson Collection Bilbao binnen, ons luxe onderkomen in het bruisende hart van de stad. Een paar stappen de hoek om, en we staan in een levendige straat vol gezellige Spaanse barretjes. Overal waar je kijkt, lonken de pinchos vanaf de toonbanken naar je.
Na de lunch kunnen we het Guggenheim verkennen. Dit icoon van Bilbao en Spanje trekt kunstliefhebbers van over de hele wereld aan. Bijzonder voor de een, maar toch is een Baskische bar voor sommigen een net zo aantrekkelijke optie.
De avond brengt ons naar het voetbalstadion van Athletic Club: San Mamés. Een voetbaltempel waar ruim 50.000 fanatieke supporters elke twee weken hun team aanmoedigen. Wat de club zo uniek maakt is dat ze alleen maar spelen met voetballers uit het Baskenland.
Met een goed gevulde maag en veel gespreksstof keren we terug naar het hotel. Althans, de barretjes in Bilbao blijven voor sommigen lonken. Dit is nog maar het begin van een onvergetelijke trip.
Je moet het soms maar niet mooier maken dan het is. Het giet, en niet zo’n beetje ook. Het komt werkelijk met bakken uit de hemel. In deze regio absoluut geen uitzondering. Het kan spoken in het Baskenland en daar krijgen wij een vleugje van mee. Het is grijs, grauw, en in Nederland zouden we dit al snel vervloeken. Maar vandaag niet. Vandaag maakt het niet uit, het wordt een dag om nooit te vergeten.
Op het programma staat een Masterchef Activity, begeleid door echte Baskische chefs. Is het een culinair hoogtepunt? Misschien niet helemaal, maar het plezier spat er vanaf. De 35 gasten worden verdeeld over vijf teams en krijgen de taak om binnen een uur een gerecht op tafel te toveren. Sommigen beginnen met de nodige terughoudendheid – vooral degenen die de keuken thuis het liefst vermijden – maar tegen het einde lopen zij zelfs met de grootste grijns weer naar buiten.
Terwijl sommigen na dit smaakfestijn nog even de stad intrekken, besluiten anderen om de hotelkamer op te zoeken en alles nog even rustig te laten bezinken. De volgende ochtend zit er de trip erop, en zonder turbulentie vliegen we naar huis.
Maar één ding is zeker: dit smaakt naar meer. Op naar nog meer mooie avonturen met Rotterdamse Zaken!
Even later landt het vliegtuig op de luchthaven van Bilbao. Het avontuur kan beginnen: de allereerste buitenlandse trip van Rotterdamse Zaken, in samenwerking met EMboost van Wim Jansen en niemand minder dan Herman den Blijker. Met 35 partners twee dagen lang genieten van culinaire hoogstandjes in een regio waar eten bijna belangrijker is dan ademhalen.
Na een korte rit wandelen we het Radisson Collection Bilbao binnen, ons luxe onderkomen in het bruisende hart van de stad. Een paar stappen de hoek om, en we staan in een levendige straat vol gezellige Spaanse barretjes. Overal waar je kijkt, lonken de pinchos vanaf de toonbanken naar je.
Michelinster-restaurant
De eerste stop van de dag is het imposante Guggenheim Museum. We gaan naar Nerua, een Michelinster-restaurant in een flank van het beestachtige en kolossale gebouw. Het restaurant is voor een lunch exclusief van ons. Acht heerlijke gangen staan klaar, elk met zorg bereid en vergezeld van perfecte wijnen. Een culinaire droom om van je bucketlist af te vinken, al weten we dan nog niet wat ons een dag later te wachten staat.Na de lunch kunnen we het Guggenheim verkennen. Dit icoon van Bilbao en Spanje trekt kunstliefhebbers van over de hele wereld aan. Bijzonder voor de een, maar toch is een Baskische bar voor sommigen een net zo aantrekkelijke optie.
Tekst gaat verder onder de foto
Lachen, kletsen en genieten
Wat deze trip écht speciaal maakt is de groep. Ondernemers die elkaar op Schiphol misschien net hebben ontmoet, zitten nu met elkaar te lachen, kletsen en genieten alsof ze al jaren vrienden zijn. Er is een saamhorigheid ontstaan die de hele trip blijft hangen. Iedereen voelt zich welkom, iedereen doet mee!De avond brengt ons naar het voetbalstadion van Athletic Club: San Mamés. Een voetbaltempel waar ruim 50.000 fanatieke supporters elke twee weken hun team aanmoedigen. Wat de club zo uniek maakt is dat ze alleen maar spelen met voetballers uit het Baskenland.
Tekst gaat verder onder de foto
Hoewel er deze avond geen voetbalwedstrijd is, voelen we wel de magie van het in 2013 opgeleverde stadion. We dineren in restaurant Inicio, met prachtig uitzicht over het veld en de tribunes. Al snel laait de discussie op over de toekomst van Feyenoord, zoals dat altijd gaat als je Rotterdammers in een stadion zet. Voor of tegen een nieuw stadion?Met een goed gevulde maag en veel gespreksstof keren we terug naar het hotel. Althans, de barretjes in Bilbao blijven voor sommigen lonken. Dit is nog maar het begin van een onvergetelijke trip.
Donostia
De volgende ochtend staat de bus al vroeg voor de deur te wachten. We gaan naar San Sebastian, of Donostia, zoals de Basken deze parel aan de kust zelf noemen. Deze stad, op ruim een uur rijden van Bilbao, is niet zomaar een stad. Dit is dé culinaire hoofdstad van Spanje.Je moet het soms maar niet mooier maken dan het is. Het giet, en niet zo’n beetje ook. Het komt werkelijk met bakken uit de hemel. In deze regio absoluut geen uitzondering. Het kan spoken in het Baskenland en daar krijgen wij een vleugje van mee. Het is grijs, grauw, en in Nederland zouden we dit al snel vervloeken. Maar vandaag niet. Vandaag maakt het niet uit, het wordt een dag om nooit te vergeten.
Op het programma staat een Masterchef Activity, begeleid door echte Baskische chefs. Is het een culinair hoogtepunt? Misschien niet helemaal, maar het plezier spat er vanaf. De 35 gasten worden verdeeld over vijf teams en krijgen de taak om binnen een uur een gerecht op tafel te toveren. Sommigen beginnen met de nodige terughoudendheid – vooral degenen die de keuken thuis het liefst vermijden – maar tegen het einde lopen zij zelfs met de grootste grijns weer naar buiten.
Tekst gaat verder onder de foto
Na het koken en een paar uurtjes schuilen in bars in San Sebastian onder het genot van een glas wijn, vertrekt de bus weer richting Bilbao. De dag is nog lang niet voorbij, want wat er ’s avonds op ons wacht, is pure magie.Culinair hoogtepunt
We dineren namelijk in Azurmendi, een restaurant met niet één, niet twee, maar drie Michelinsterren. En dat hebben we geweten. Het is een ervaring voor de zintuigen. Elke amuse, elke gang is een klein feestje voor de smaakpapillen. De gerechten dansen op de tong en de wijnen kietelen perfect mee. Het is een culinair hoogtepunt dat de hele reis naar een ongekend niveau tilt.Terwijl sommigen na dit smaakfestijn nog even de stad intrekken, besluiten anderen om de hotelkamer op te zoeken en alles nog even rustig te laten bezinken. De volgende ochtend zit er de trip erop, en zonder turbulentie vliegen we naar huis.
Maar één ding is zeker: dit smaakt naar meer. Op naar nog meer mooie avonturen met Rotterdamse Zaken!
Tekst: Cris Rolandus