Nick de Kousemaeker van Restaurant GOUD herinnert zich de eerste ontmoeting met zijn compagnon Herman den Blijker nog als de dag van gisteren. ‘Ik was net afgestudeerd en ging met mijn ouders een hapje eten, althans, dat was het plan. We gingen naar Las Palmas. Niet gereserveerd, gewoon op de bonnefooi. Vol! Maar ik zag daar wel Herman zitten, aan de bar met een sigaar, haha.’
Teleurgesteld liep Nick terug naar de auto. ‘Toen zei mijn moeder: “Ga terug, ga met hem op de foto!” Ik twijfelde even, maar besloot het toch te doen.’ Wat volgde was een ontmoeting die zijn leven zou veranderen.
‘Herman vroeg wat ik voor werk deed. Ik vertelde over mijn horecaervaring in de Hoeksche Waard, waar ik opgegroeid ben. En toen zei hij ineens: “Waarom kom je niet hier werken?” Ik dacht, ‘Hier? Hoe werkt dat dan?’ Ik had geen flauw idee. Maar je raadt het al… Ik ging bij Las Palmas werken op mijn 21ste.’
Tekst gaat verder onder de foto
Een droom
Dat moment is het startpunt van Nicks carrière in Rotterdam. Het avontuur begint bij Las Palmas, en na een paar tussenstops, komt hij weer bij het befaamde restaurant terug, totdat Herman het in 2018 verkoopt. ‘Maar Herman wist dat ik een droom had: een eigen zaak.’
Nick lacht: ‘Op een dag, midden in de nacht eigenlijk, kreeg ik ineens een belletje van Herman. Hij wilde me spreken. We spraken af bij 1NUL8. Een vol terras. Iedereen kwam erbij zitten. Eigenlijk een beetje gek. Herman vertelde over een pand waar hij plannen mee had en vroeg of ik het een leuk idee vond om mee te doen.’
Enkele dagen later gaat Nick samen met zijn vriendin, met wie hij al 23 jaar samen is en een zoon van 1 heeft, het pand bekijken waar voorheen Restaurant Ivy van François Geurds zat. ‘Het idee sprak me meteen aan. Herman wilde me de kans geven om als mede-eigenaar te starten.’
Tekst gaat verder onder de foto
Geen poespas
Restaurant GOUD, gevestigd in de Lloydstraat, heeft zich in zes jaar tijd inmiddels bewezen als een van de toprestaurants van Rotterdam. ‘Ik durf te zeggen dat GOUD nu echt bij de top van Rotterdamse restaurants hoort. We zijn een Rotterdamse huiskamer, een beetje chique, maar veel toegankelijker en relaxter dan mensen vaak denken. Geen poespas, gewoon topkwaliteit eten en drinken in een fijne sfeer’, zegt Nick.
En Nick heeft zijn droom verwezenlijkt. “Ja, maar het grappige is: ik had vroeger nooit gedacht dat ik in de horeca zou belanden. Ik ging naar het Grafisch Lyceum, wilde creatief bezig zijn, de kant van mijn vader op. En nu ik erover nadenk, heb ik veel geleerd in die tijd. Als ik een bord zie met eten, zie ik meteen wat het nodig heeft qua kleuren en structuren. Daar speel ik graag mee, echt homemade!’
Jongere gasten
Wat Nick opvalt, is de groeiende populariteit van GOUD onder jongere gasten. ‘Vroeger waren we meer een restaurant met een vijfgangendiner, maar we zijn toegankelijker geworden voor iedereen. En dat zie je duidelijk terug in ons publiek.’
‘Wat ik vooral zo fijn vind aan de samenwerking met Herman, is dat we veel gemeen hebben, maar ook flink van elkaar verschillen. Hij is keihard, ik ben meer de zachte kant. Herman is een expert in mij weer even met beide benen op de grond te zetten. Altijd het tegengas dat ik nodig heb.’
Tekst: Cris Rolandus
Fotografie: Vincent van Dordrecht & Restaurant GOUD
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.