Martijn ter Braak is al 17 jaar een vertrouwd gezicht bij Centercon, de totaalleverancier en partner in de klimaat en koudetechniek. Maar voordat hij – dankzij een vriend – deze wereld ontdekte, stond de Numansdorper jarenlang tussen het meel en de ovens als bakker. ‘Dat heb ik 14 jaar gedaan. Ik zag zo wit als een vaatdoek’, lacht hij.
‘Elke dag om vier uur ’s ochtends werd ik opgepikt, en pas laat in de avond kwam ik weer thuis.’
Zijn carrière als bakker begon als tiener met vakantiewerk. ‘Ik weet het nog goed’, vertelt hij. ‘Ik liep langs een bakkerij in Numansdorp en de geur van versgebakken pepernoten lokte me naar binnen. Spontaan vroeg ik of ik mocht helpen. En zo begon het. Ik was 15 jaar. Niet veel later ging ik naar Wageningen om de bakkersopleiding te volgen.’
Uiteindelijk werkte Martijn bij meerdere bakkerijen, vooral in zijn geliefde Numansdorp. Totdat hij Paul Burenkamp tegen het lijf liep. ‘Een vriendin van mijn toenmalige vriendin kreeg iets met Paul. We gingen samen op vakantie naar Turkije en daar haalde Paul me over om bij Airview in Dordrecht te komen werken.’
‘Daar stortte ik me op klimaat- en koeltechniek en volgde ik allerlei opleidingen en cursussen om zoveel mogelijk kennis op te doen. Het ging verrassend snel de goede kant op.’
Die klik werd alleen maar sterker toen Martijn kort daarna op sollicitatiegesprek kwam. ‘Het was donderdagmiddag, ik weet het nog precies. Half vier had ik mijn gesprek, maar vier uur later zat ik nog steeds aan tafel. Ik had een nieuwe baan.’
‘Elke dag om vier uur ’s ochtends werd ik opgepikt, en pas laat in de avond kwam ik weer thuis.’
Zijn carrière als bakker begon als tiener met vakantiewerk. ‘Ik weet het nog goed’, vertelt hij. ‘Ik liep langs een bakkerij in Numansdorp en de geur van versgebakken pepernoten lokte me naar binnen. Spontaan vroeg ik of ik mocht helpen. En zo begon het. Ik was 15 jaar. Niet veel later ging ik naar Wageningen om de bakkersopleiding te volgen.’
Buffelen
‘Het was buffelen’, herinnert Martijn zich. ‘Maar ik had er wel plezier in. School was nooit echt mijn ding, ik wilde vooral bezig zijn. Maar ik maakte soms dagen van 16 uur. Mijn moeder had er genoeg van. Ik zag er niet uit, zo moe en bleek. Ze wilde dat ik stopte, maar ik niet. Ik ging via het raam van de kamer van mijn zus naar buiten om naar werk te gaan.’Uiteindelijk werkte Martijn bij meerdere bakkerijen, vooral in zijn geliefde Numansdorp. Totdat hij Paul Burenkamp tegen het lijf liep. ‘Een vriendin van mijn toenmalige vriendin kreeg iets met Paul. We gingen samen op vakantie naar Turkije en daar haalde Paul me over om bij Airview in Dordrecht te komen werken.’
‘Daar stortte ik me op klimaat- en koeltechniek en volgde ik allerlei opleidingen en cursussen om zoveel mogelijk kennis op te doen. Het ging verrassend snel de goede kant op.’
DJ en champagne
In 2008 belandde Martijn bij Centercon. ‘Ik was met een vriend op de installatiebeurs VSK in de Jaarbeurs Utrecht. Centercon had daar een stand, maar niet zomaar eentje: er stond een dj te draaien en er was champagne. Daar raakte ik in gesprek met directeur Robert in den Haak. Ook hij kwam uit Numansdorp, maar we kenden elkaar niet. Het klikte meteen.’Die klik werd alleen maar sterker toen Martijn kort daarna op sollicitatiegesprek kwam. ‘Het was donderdagmiddag, ik weet het nog precies. Half vier had ik mijn gesprek, maar vier uur later zat ik nog steeds aan tafel. Ik had een nieuwe baan.’
Als een vis in het water
Inmiddels zijn we 17 jaar verder en voelt Martijn zich als een vis in het water bij Centercon. ‘Het is echt een prachtig bedrijf. Ondanks onze groei staat persoonlijk contact nog steeds centraal. Dat is precies wat ik leuk vind aan mijn werk: het onderhouden van relaties. Ik heb hier al veel meegemaakt en voel me op mijn plek.’Tekst: Cris Rolandus
Fotografie: Vincent van Dordrecht